Blåstrupen migrerer blant annet mellom Syria og Norge. Denne er tegnet av Ingvild Fonn Asmervik fra Naturvernforbundet. Les mer om blåstrupen her
Syng Saleh, syng - en fusion av nordisk og arabisk musikk
Midt i varmen og larmen i verdens eldste by Damaskus, leste Saleh det finske nasjonaleposet Kalevala med historier fra landskap med snø, dype skoger og tusen innsjøer.
"Syng Saleh, syng!” er en konsertforestilling som utforsker møtet mellom nordisk og arabisk musikk gjennom instrumenter som kantele, jouhikko, fele og qanon. Forestillingen dykker ned i finske myter, inspirert av Saleh Mahfouds barndomsfavorittbok, Kalevala.
I forestillingen reiser Saleh fra nabolaget sitt i Damaskus - til en dyp skog - til Finnskogen. Han får oppleve besvergelser, en type finsk magi, kommer til et helt nytt land og befinner seg etterhvert inne i sin favorittbok, hvor han blant annet møter den mektige magikeren Vainamoinen.
Musikere: Saleh Mahfoud, Lassi Logrén (Syria/Finland)
Forteller: Tiril Bryn (Norge)
Produsenter: Lene Gravlie og Mehda Zolfaqari / Fortellerhuset
Produsert i samarbeid med Baluba - Samspill International Music Network, med støtte fra Seanse senter for kunstproduksjon.
Forestillingen varer i ca 40 minutter.
Målgruppe: 5-99
Foto: Karsten Grønnesby
Saleh Mahfoud er musiker, sanger og komponist og han har hatt en avgjørende rolle i å styrke den arabiske musikken i den norske musikkscenen de siste årene. Saleh er opprinnelig fra Syria, han synger og spiller flere instrumenter som gitar, oud og kanun. Hans musikkprosjekter i Norge er Oslo Oriental orchestra, Majaz, Trimolo, Oslo Dabke-festival og klubb, og han er daglig leder i prosjektet Skjønnhet Utenfra. Saleh jobber som produsent og artistutvikler i Jazzland plateselskap, han har vært kulturkonsulent for mange prosjekter i akademiske og kunstneriske institusjoner i Norge og jurymedlem i programmer og priser som KUPP og Spellemann.
Lassi Logrén er folkemusiker fra Finland, med base i Oslo. Hovedinstrumentene hans er fele og jouhikko (en gammel finsk buet lyre), samt andre strengeinstrumenter som nøkkelharpe og mandolin. Han har vært involvert i den finske folkemusikkscenen siden 90-tallet, opptrådt i 30 land og jobbet på mer enn 50 album som musiker, arrangør og komponist. Med en mastergrad i folkemusikk (2002), jobber han nå med kunstneriske doktorgradsstudier (2017-) med jouhikko ved Sibelius-Akademiet, Helsinki. Logrén beskriver seg selv som en verdensmusikkspiller: Han er kjent med mange nordiske folkemusikkstiler (så vel som irske). Hans musikk er likevel forankret i en finsk bakgrunn med gruppene Värttinä og Freija.