flyturne.jpg

Flyturen

Salehs favorittbok som barn var en bok om finske myter på arabisk. Midt i larmen og varmen i Damaskus leste Saleh om finske skoger, snø, tusen innsjøer og ikke minst den store helten Vainamoinen fra det finske eposet Kalevala.

Dette er utgangspunktet for arbeidet vårt med denne forestillingen, hendelser fra Salehs barndom og så har vi diktet videre. Hva om Saleh kan reise til Finnskogen på en liten blåstrupe som migrerer mellom Syria og Norge? Hva om han kan gjøre det fordi fuglen kan synge ham så han krymper og blir mindre enn en lillefinger? Hva om Saleh blir stanset på grensen til Finnskogen av en stor kråke? Hva om Saleh havner midt i de mytene han leste som barn?

Saleh Mahfoud er musiker, sanger og komponist og han har hatt en avgjørende rolle i å styrke den arabiske musikken i den norske musikkscenen de siste årene. Saleh er opprinnelig fra Syria, han synger og spiller flere instrumenter som gitar, oud og kanun. Hans musikkprosjekter i Norge er Oslo Oriental orchestra, Majaz, Trimolo, Oslo Dabke-festival og klubb, og han er daglig leder i prosjektet Skjønnhet Utenfra. Saleh jobber som produsent og artistutvikler i Jazzland plateselskap, han har vært kulturkonsulent for mange prosjekter i akademiske og kunstneriske institusjoner i Norge og jurymedlem i programmer og priser som KUPP og Spellemann.

Vi lever i en tid med store endringer. Selve fortellingen om hvem vi er og hvem som er våre helter er i opprør og store forandringer er på vei. Folkekultur, musikk, eventyr og myter spilte en viktig rolle i byggingen av nasjonal identitet og ble brukt til å styrke en idé om at enhver folkegruppe med eget språk skulle ha sin egen nasjon. En nasjons og identitetsbygging rundt en felles nasjonal identitet. I denne sammenhengen ble folkekulturen hentet frem og brukt i en politisk prosess med en sterk politisk agenda.

Hvis man fjerner laget av identitetsbygging og politikk, er folkekulturen i sin kjerne universell. Liknende uttrykk finnes over hele verden. Den er også lokal, og bærer preg av stedet den er skapt, både landskap, kultur og normer. Hvis vi tenker at folkekultur er universell, global og lokal og at vi kan bestemme hvilke sammenhenger vi bruker den. At vi kan velge med omhu hvilke verdier vi legger i historiene, kan vi undersøke hva disse fortellingene kan bety i vår tid? Gjennom denne historien tar vi opp migrasjon, tilhørighet, valgfrihet, symboler for krig, kunsten å dele og forhandle.

Tittelfoto: Naturvernforbundet

flyturen2.jpg

Foto: Kristian Glomnes, Seanse