Trenger du en ny fortelling om deg selv?
’To have a story is to have a self’ - Lidia Yuchnavitz
Mål:
Jobbe med metoder for å møte utfordringer
At deltakerne jobber med en ny selvvalgt historie om seg selv
Hva skal workshopen inneholde:
Gjennom mange små og store oppgaver, lek og alvor skal vi etterhvert jobbe frem en ny historie for hver enkelt av deltakerne. Hver øvelse i seg selv, krever bare at man så og si er med på leken, men til sammen fører oppgavene til nye mestringsområder og forhåpentligvis en helt ny fortelling.
Øvelsene man bruker innen muntlig fortelling, er oppgaver som bygger samhold, skaper våkenhet og tilstedeværelse, latter og moro og en gradvis tilnærming til oppgaven.
Selve arbeidet med historier kan deles i tre deler:
1.Man jobber frem personlige historier og/eller velger en historie som allerede finnes
2.Man blir kjent med historiene, bearbeider dem og gjør dem til sine egne
3.Man jobber med ulike metoder for å fremføre historien
Hvordan møter man utfordringer?
Det er utfordringer overalt, hele tiden. Personlige, indre eller ytre utfordringer eller på samfunnsnivå. Et sted å begynne er å velge hvilken utfordring eller hvilke utfordringer man skal jobbe med i dette arbeidet. Så må man spørre seg selv: Er jeg villig til å undersøke hvordan jeg kan løse denne utfordringen? Har jeg en vilje til å løse dette?
Jobben med å omskrive fortellingen om seg selv er en prosess, og som prosesser flest, er denne også både rotete, komplisert og kan ha mange lag og flere runder. Men målet med dette arbeidet, er å bruke grunnkonseptet i fortellingens struktur og overføre det til eget liv. Resultatet av dette skal være en metode for å jobbe med utfordringer som er er prosess som kan altså ligne svært mye på prosesser som er beskrevet i romaner, filmer, tegneserier, teater, og eventyr.
Dette vil være viktige spørsmål å jobbe med: Hvem ønsker jeg å være? Hva slags liv ønsker jeg å ha? Hvordan vil jeg at min fremtid skal se ut? Har jeg noen drømmer, noe jeg lengter etter som jeg ønsker skal være en del av livet mitt?
Vår hjerne er laget slik at den kan se for seg ting man beskriver. Den lager bilder ut av ord og beskrivelser og når man jobber med historiefortelling jobber man mye med dette. Jo mer konkret og sanselig landskapene og personene man beskriver trer fram, gjennom at man selv kan se dem for seg - jo mer kan de som høre på se dette for seg. Dette er en trening av hjernen, den kan skape bilder, sanseopplevelser og følelser knyttet til dette.
Den samme metoden kan brukes til å se for seg ens egen fremtid, ens eget liv som den personen man ønsker å være. Man kan føle hvordan det kjennes å være den personen man ønsker å være, ved å gjenskape dette i tankene sine. Dette er både enkelt og veldig vanskelig. Men det kan være en veldig konkret ledetråd og kan være med å bygge identitet. Dette er den jeg vil være og da må jeg ta valg som den jeg ønsker å være, hva slags valg tar jeg da?
Et møte med en utfordring krever altså at vi forandrer oss og dermed endrer The Grand Narrative of Self. At vi skaper nye fortellinger om hvem vi er. Og i dette verkstedet er tanken at hver deltaker skal jobbe frem en ny selvvalgt fortelling om seg selv.